Putovanje od školskog zvona do sveta mikrobilja – Milena Jovanović

Moja priča počinje školskim zvonom i dva vrlo važna datuma.

Moje srce kuca za pedagogiju i psihologiju, ali isto tako osećam veliku strast prema ličnom razvoju i održivom načinu života. Moja karijera je započela u školi pre deset godina i tokom tog vremena uvek sam težila ka pomaganju učenicima da rastu i razvijaju se.  Interesovanje za lični razvoj i tehnike poput NLP-a samo su proširile horizonte mojih sposobnosti. Kroz rad kao edukator treninga brzog čitanja i tehnika pamćenja, otkrila sam veliko zadovoljstvo u prenošenju znanja i inspirisanju drugih da dosegnu svoj puni potencijal.

Pre dve godine, odlučila sam da promenim svoj način života.

Prešla sam na isključivo biljnu ishranu 1. maja 2022. godine, a samo nekoliko meseci kasnije počela sa autofagijom.

Ova promena nije samo promenila način na koji sam gledala na hranu; otvorila je vrata potpuno novom svetu – svetu mikrobilja..

Sa suprugom, počeli smo da uzgajamo mikrobilje u svom stanu za ličnu upotrebu. Ali kako je interesovanje raslo među prijateljima i poznanicima, rodila se ideja za nešto veće.

Tako je nastao MOĆNO koncept, spoj moje strasti prema zdravoj biljnoj ishrani i ekološki održivom načinu života, sa mojom stručnošću kao edukatorke.

MOĆNO nije samo kompanija koja uzgaja mikrobilje; to je pokret. Pokret koji podstiče ljude da preuzmu kontrolu nad svojom ishranom, da smanje svoj ekološki otisak i da se povežu sa prirodom čak i u najurbanijim sredinama.

Mreža Jezgro bila je i dalje je najveća podrška u mom putu. Kroz nju sam se povezala sa ženama koje su delile svoje priče, iskustva i znanja. Osetila sam podršku i razumevanje u trenucima nedoumice i balansiranja između preduzetništva i majčinstva. Posebno me je osnažila topla, ženstvena energija koja promoviše rast i razvoj, nasuprot agresivnim narativima koje često susrećemo.

Iako uživam u radu sa ljudima, po prirodi sam introvert i nakon dinamičnih dana ispunjenih komunikacijom sa drugima, pronalazim mir u vremenu provedenom sa biljkama ili slikajući. Verujem da je to važno, posebno u urbanim sredinama gde smo udaljeni od prirode.

I dok sebe vidim kao nekoga ko podržava i osnažuje druge žene u preduzetništvu i održivom uzgoju hrane, ne zaboravljam ni svoju ulogu majke. Vreme provedeno sa moja dva dečaka donosi mi sreću i širi perspektivu. To me podseća da svet uvek može biti viđen iz ugla nekoga ko ga otkriva po prvi put.

U budućnosti, vidim MOĆNO kao centar za edukaciju, podršku i razmenu ideja. Vidim kako ovaj pokret raste i širi se, inspirišući ljude širom Srbije da se povežu sa prirodom i preuzmu kontrolu nad svojim životima na održiv način. Da mi glavni proizvod ne bude mikrobilje, već oprema i semena za uzgajanje mikrobilja, jer bi to značilo da sam uspela u svojoj nameri da ljudi počnu sami da gaje  mikrobilje.

Pozdravlja vas jedna urbana poljoprivrednica koja želi da promeni svet, introvert koji voli da stoji pred ljudima, velika devojčica koja i dalje pravi zamak od jastuka i večna učiteljica koja u svemu vidi zanimljivu lekciju, od kako raste cvet do zašto je nebo plavo.

Pozivam sve koje pročitaju moju priču i u njoj nađu makar jedan deo koji ih je inspirisao da se povežemo i da kroz Mrežu jezgro koja nas je sve okupila storimo jaka poznanstva i prijateljstva.

Do sledećeg druženja,
Milena Jovanović

1 thoughts on “Putovanje od školskog zvona do sveta mikrobilja – Milena Jovanović”

  1. Imala sam veliku čast da prisustvujem razgovoru sa ženama iz Mreže Jezgro, oduševljena sam bila a sada još više kada sam i ovu Vašu priču procitala! Sve mi se dopada! Seme mikrobilja veoma interesantno zvuči….

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *